La bella Italia

La bella Italia

zondag 1 april 2012

Pesce d'aprile

Ciao Italiani!

Voor ik vertrok naar Italië was ik ervan overtuigd dat in het zuiden van Italië alleen maar de zon scheen. Geen moment gedacht aan sneeuw en al helemaal geen voorbereidingen getroffen in verband met sneeuwkleren, waterdichte schoenen, mutsen, handschoenen. De tweede week van februari was het zover. 's Morgens om 7u werd ik gewekt door mijn mama, ik hoefde vandaag niet om 7u op te staan want het sneeuwde! En als de Italianen sneeuw zien worden de scholen gesloten en staat heel het dorp op zijn kop.

Er lag 2cm sneeuw, maar tegen de middag was alles al gesmolten. Het ging van
kwaad naar erger. Twee weken lang bleef het onophoudelijk sneeuwen. Winkels geraakten leeg, auto's konden zich niet meer verplaatsen, mensen konden het huis niet meer uit. Zover dat ons dorp geïsoleerd geraakte. Na twee weken werden we eindelijk 'gered' door het legen. Zij maakten wegen vrij zodat vrachtwagen winkels konden bijvullen en mensen zich weer konden verplaatsten. Tijdens deze twee weken voelde ik mij in de middeleeuwen. Mensen gingen met rugzakken te voet naar de winkel, er was heel de dag beweging in het dorp. 'S morgens en 's avonds werden er grote sneeuwgevechten gehouden.
De temperatuur was ideaal, kouder dan -2 graden is het nooit geweest.


Gelukkig keerde het weer helemaal om, de sneeuw verdween en werd de laatste week van februari gelukkig vervangen door een stralende zon. Carnaval heb ik jammer genoeg niet gevierd in Italië. Carnaval is een feest dat hier minder bekend is. Niemand verkleed zich en er zijn ook geen feesten. 's Middags ben ik wel kinderen gaan animeren van de ACR. Samen dansten we, er was
vanalles te eten en speelden we spelletjes met de kindjes.

Maart werd alleen maar beter, de temperaturen verhoogden en er werd beslist dat de laatste jaars op Barcelonareis mochten. We vertrokken de 16e met de bus naar Rome, waar we de boot naar Barcelona zouden nemen. Na een hele dag bus en welgeteld 9!!! stops kwamen we aan in Rome. De boot was gigantisch met alles erop en eraan, discotheek, wellnesscentrum, zwembaden en een sporthal!
Na een ganse dag op de boot gezeten te hebben kwamen we zaterdagmiddag aan in Barcelona. Er werd gegeten in het vier sterren hotel en 's avonds gingen we naar een discotheek. De sfeer zat er al goed in en rond 4u keerden we terug naar het hotel. 's Morgens rond
11u vertrokken we naar het centrum.We wandelden op de Ramblas, bezochten het hard rock café en rond 20u werden we terug verwacht bij onze bus. 's Avonds
gingen we weer naar de discotheek en rond 4u keerden we terug naar het hotel. Van Barcelona werd weinig gezien.
Niemand was 's morgens op tijd om te vertrekken.
Het richtuur was 9u half 10, maar dat werd al snel 11u. Katerkes en vermoeidheid kwamen al snel kijken. De tweede dag bezochten we La Sagrada familia en aten we in de tuinen van Gaudi! Naderhand werden we verwacht op de luchthaven waar onze directeur ons stond op te wachten. Hij bezocht ons voor
1 dagje en nam ons 's avonds opnieuw mee in de discotheek. De derde dag kregen we heel de dag vrij om souvenirs te komen, te winkelen en te eten en om 20u moesten we terug de boot op richting Rome.

Eerlijk gezegd was ik enorm blij dat we niet veel zagen van Barcelona, ik was er al geweest, maar vooral omdat ik heel veel nieuwe mensen heb leren kennen. Mensen die ik al kende heb ik veel beter leren kennen en we hebben ons echt heel goed geamuseerd. Ook op de boot verliep alles vlot. Er waren geen ruzies of meningsverschillen. Klassen werden door elkaar gemixt en niemand wilde naar huis natuurlijk. Er werden kaartspelletjes gehouden en er werden contacten gelegd met andere scholen die aan boord waren.



Na twee dagen terug te zijn van Barcelona vertrok ik de 24e alweer terug op reis. Samen met
Anna, een Ijslandsmeisje ging ik naar Como. Een stad in het noorden van Italië vlakbij Milaan en Zwitserland. Samen met een aantal andere uitwisselingsstudenten die een jaar in het zuiden wonen verbleven we een week in Como. La settima di scambio werd het genoemd. We confronteerden elkaar met de verschillen tussen zuid en noord Italië. Die toch wel erg herkenbaar zijn:
- In het zuiden is het eten veel lekkerder
- Mensen zijn veel vriendelijker
- De zon is er veel warmer
- De steden in het noorden zijn mooier
- Italianen in het noorden zijn veel stipter

In mijn familie waar ik voor een week verbleef werd ik omschreven als écht Italiaans, vooral mijn zuiders accent dat blijkbaar heel erg herkenbaar was. De week werd goed gevuld, elke dag werd er een activiteit gepland. We bezochten het centrum van Como. Ook gingen we 3 voormiddagen in de week naar school. Samen met de leerlingen discussieerden we over de mensenrechten. En elke student vertelde ook iets over zijn land van
herkomst. Samen met de studenten die een jaar een Como wonen maakten we een bootvaart op het meer van Como. De derde dag bezochten we Milaan. Eindelijk, na zolang wachten bezocht ik eindelijk Milaan.
Een stad die me altijd geïnspireerd heeft en die echt de moeite waard was! De befaamde duomo die ongelooflijk mooi is, ogen te kort om alles te bekijken. Nadien bezochten we de befaamde winkelstraat en werden we overspoeld door Barcelona supporters want die avond speelde Barcelona tegen Milaan.

Om de week af te sluiten bezochten we een opvang te huis voor zwervers. En 's namiddags hadden we een afspraak met een priester en zijn jongerengroep waar we ons land voorstelden en over onze ervaringen mochten praten. 's Avonds werden alle studenten en familie uitgenodigd en aten we samen pizza. (ook die is lekkerder in het zuiden)


Vanmorgen ben ik terug gekomen en ben ik veilig terug in Palazzo San Gervasio. Gelukkig!
Nog precies 100 dagen en ik sta jammer genoeg alweer terug in België.
Ondertussen moet ik nog 2 maanden naar school en dan beginnen de eindexamens voor de laatste jaars. De maand juni begint mijn vakantie al!

love you guys,
Leen